Oracle Database 11g R2 Kurulumu

ORACLE DATABASE 11G R2 KURULUMU
Oracle Enterprise Linux 5 Kurulumu makalesiyle OEL 5 kurulumunu adım adım birlikte öğrenmiştik. Sonraki makalemizde sunucumuzu Oracle DB 11gR2 kurulumuna hazırlamak için set etmemiz gereken parametreleri öğrendik. Artık Oracle DB 11gR2 kurulumuna geçip veritabanımızı oluşturma vakti geldi. Bu makalemizde Oracle DB 11gR2 kurulumunu yine adım adım numaralandırarak sizlere anlatacağım. Aksi belirtilmedikçe aşağıdaki işlemleri oluşturduğumuz oracle kullanıcısı ile yapacağız.
1. http://www.oracle.com/technetwork/database/enterprise-edition/downloads/112010-linuxsoft-085393.html adresinden Linux 32 bit için indirdiğimiz iki adet zip dosyasını sunucu üzerinde owner ı oracle kullanıcısı olan bir dizine WinSCP programı ile kopyalayalım. Ve Linux a oracle kullanıcısı ile login olduktan sonra dosyaları aynı dizinde unzip ile extract ediyoruz.
$ unzip linux_11gR2_database_1of2.zip
$ unzip linux_11gR2_database_2of2.zip
2. Unzip yaptığımız installation klasöründe oluşan database klasörüne gidiyoruz. Ve runInstaller ile setup işlemimizi başlatıyoruz.
$ cd /installation/database/
$ ./runInstaller
3. Email adresinizi ve security update leri indirebilmek için oracle support şifrenizi isteyen ilk ekran sizi karşılayacaktır. Burayı boş geçiyoruz. Sonradan da bu bilgileri girebiliriz.

4. Boş bıraktığımız için bir uyarı penceresi gelecektir. YES diyerek devam ediyoruz.

5. Next ile devam ettiğimizde 3 seçenek karşımıza çıkacaktır. Birincisi RDBMS software kurulumunu ve veritabanını oluşturur. İkincisi sadece RDBMS software i kurar (Sonradan DBCA ile veritbanını oluşturmamız gerekir). Üçüncüsü varolan veritabanını upgrade etmek içindir. Biz birinci seçeneği işaretleyip devam ediyoruz. Upgrade ve DBCA yı sonraki makalelerimizde ayrıca inceleyeceğiz.

6. Kurulumun hangi class üzerinde olacağını soran aşağıdaki ekranda, Server Class seçeneğini işaretliyoruz. Şayet kendi desktop pc nize veya laptop a kurulum yapacaksanız birinci seçeneği seçmelisiniz. Aradaki farklılık sadece konfigürasyon farklılığıdır. Server Class da daha gelişmiş konfigürasyon seçenekleri mevcuttur.

7. Kurulumun Single Instance olduğunu belirtiyoruz ve devam ediyoruz. (İleride RAC kurulumunuda yapacağız)

8. 2 seçenek karşımıza çıkıyor. Typical install basit konfigürasyon seçeneklerini bize sunar. Biz Advanced install seçeneğini seçip ilerleyeceğiz.

9. 8. Adımda Typical install seçecek olursak aşağıdaki gibi bir ekran bizi karşılar.
Oracle base dizini seçilir (Önceki makalemizde bu dizini oluşturmuştuk).
Software location seçilir. (Oracle home dizini olarak bilinir)
Storage tipi olarak “File System” seçiyoruz.
Veritabanı dosyalarının bulunacağı “database file location” dizinini belirtiyoruz
Database edition olarak “Enterprise Edition” seçiyoruz
OSDBA Group olarak önceki makalemizde oluşturduğumuz dba grubunu seçiyoruz.
Global Database Name olarak veritabanımızın adını giriyoruz.
Son olarak bir yönetim şifresi giriyoruz

10. 8. Adımda Advanced install seçeneğini işaretlersek (bizim tercihimiz) ürün dilini seçeceğimiz aşağıdaki ekran gelir. Burada değişiklik yapmadan English ile devam ediyoruz.

11. Enterprise Edition ı seçiyoruz. Sağ alt köşede bulunan “Select Options” ile ek özellikleride seçebiliriz. Next ile devam ediyoruz.

12. Oracle base ve software location (oracle home dizini) klasörlerimizi seçiyoruz.

13. Oracle home dizininin boş olmadığını belirten aşağıdaki gibi bir uyarı verebilir. Bu önceki makalemizde oluşturduğumuz bash_profile dosyasından dolayıdır. YES diyerek devam edebiliriz.

14. Oracle inventory bilgilerinin tutulduğu klasör dizinini seçiyoruz. Grup olarak daha önceki makalede oluşturduğumuz oinstall grubu seçiyoruz.

15. Veritabanının ne amaçla kullanılacağını seçiyoruz. OLTP veritabanı için ilk seçeneği veri ambari için ikinci seçeneği işaretlemeliyiz. Biz OLTP oluşturacağımız için ilk seçenekle devam ediyoruz.

16. Veritabanı adını ve SID i giriyoruz. DB adı ve SID aynı isim olabileceği gibi farklıda olabilir.

17. Automatic Memory management ı enable edip etmeyeceğimizi belirtiyoruz.

18. İkinci tabda kullanacağınız karakter seti seçmelisiniz. Ben karakter set olarak Turkish WEISO8859P9 seçeceğini seçiyorum.

19. Veritabanı yönetimi için Database control (Enterprise manager olarakta bilinir) ün yükleneceği belirtiliyor. Email notifikasyonu için istenirse SMTP sunucusu burada belirtilebildiği gibi kurulum sonrasında da set edilebilir.

20. File system kullanacağımızı ve veritabanı dosyalarımızın bulunacağı dizini belirtiyoruz. ASM (Automatic Storage management) opsiyonunu daha detaylı başka bir makalede inceleyeceğiz.

21. Automated backup kullanıp kullanmayacağımızı belirtiyoruz. Kullanacak isek FRA (Flash Recovery Area) dizinini belirtiyoruz. Kurulum sonrasıda konfigürasyon yapabiliriz. Ben enable etmeden devam ediyorum.

22. SYS,SYSTEM,SYSMAN ve DBSNMP kullanıcıları için şifre belirliyoruz. Her kullanıcı için ayrı şifre girebileceğimiz gibi hepsinde ortak aynı şifreyi de verebiliriz.

23. İşletim sistemi seviyesinde daha önceki makalede oluşturduğumuz dba grubunu seçiyoruz. OSDBA ve OSOPER için aynı grubu seçiyorum. (Aynıda olabilir,farklıda. Ben aynı seçiyorum)

24. Kurulum öncesi tüm konfigürasyonları ve önceki makalede set ettiğimiz parametreleri check ediyor. Bir parametreyi bile eksik yazdığımızda bu aşamada Fail hatası verecektir. Fail verdiğinde ekranın aşağısındaki açıklama kısmında Expected Value (Beklenen değer) ve Actual Value (Şimdiki değer-Bizim girdiğimiz) değerlerini inceleyip gerekli düzeltmeyi yapıp tekrar üst tarafta bulunan “Fix&Check Again” butonu ile tekrar kontrol yapmasını sağlayabiliriz. Fail olan parametrenin gerçekten önemsiz olduğunu düşünüyorsak “Ignore All” kutucuğunu işaretleyip Finish diyebiliriz.(Çok dikkatli olmalıyız. En ufak eksik parametre sonradan kurulumun yarıda kesilmesine sebep olabilir)

25. Ve nihayetinde kurulum başlıyor.


26. 5. Adımda Software kurulumunun ardından veritabanını oluştur seçeneğini işaretlemiştik (1. seçenek). Kurulum tamamlandığında aşağıdaki gibi veritabanını oluşturan DBCA (Database Configuration Assistant) otomatik başlayacaktır.(DBCA yı ayrıca detaylı inceleyeceğiz)

27. Kurulum tamamlandığında aşağıdaki gibi bir uyarı penceresi gelecektir. “Root” kullanıcısı ile iki script sırasıyla çalıştırılmalıdır. Scriptler çalıştırılmadan bu pencereye OK denilmemelidir.
Ayrı bir console açılır ve root kullanıcısı ile login olduktan sonra scriptleri aşağıdaki gibi çalıştırabiliriz.

Birinci script(oraInventory yetkileri düzenlenir)
$/u01/app/oraInventory/orainstRoot.sh
Changing permissions of /u01/app/oraInventory.
Adding read,write permissions for group.
Removing read,write,execute permissions for world.
Changing groupname of /u01/app/oraInventory to oinstall.
The execution of the script is complete.
İkinci script (ortam değişkenleri set edilir. Bize dizin sorduğunda ENTER ile devam edebiliriz.)
$/u01/app/oracle/product/11.2.0/db_1/root.sh
Running Oracle 11g root.sh script…
The following environment variables are set as:
ORACLE_OWNER= oracle
ORACLE_HOME= /u01/app/oracle/product/11.2.0/db_1
Enter the full pathname of the local bin directory: [/usr/local/bin]:
Copying dbhome to /usr/local/bin …
Copying oraenv to /usr/local/bin …
Copying coraenv to /usr/local/bin …
Creating /etc/oratab file…
Entries will be added to the /etc/oratab file as needed by
Database Configuration Assistant when a database is created
Finished running generic part of root.sh script.
Now product-specific root actions will be performed.
Finished product-specific root actions.
28. Scriptleri çalıştırdıktan ve yukarıdaki çıktıları elde ettikden sonra uyarı penceresine OK diyebiliriz. Son olarak aşağıdaki ekran gelecektir. Close ile çıkabiliriz.

29. Oracle DB 11gR2 kurulumumuz tamamlanmıştır. Şimdi console da sqlplus ile veritabanımıza bağlanabiliriz.

İlgili Makaleler:
Oracle Database 11G R2 Kurulumu için Enterprise Linux Üzerinde Yapılması Gerekenler
Oracle Enterprise Linux 5 Kurulumu

Talip Hakan ÖZTÜRK

Oracle Database 11g R2 Kurulumu” üzerine 21 yorum

  1. ali yılmazlar

    Emeğinize ve elinize sağlık Hakan Bey,

    adım adım oracle seriniz, oracle kurulumunda birçok ince noktayı açıklıyor.Teşekkürler.

  2. ORACLE namına Türkçe kaynak olarak sade ve anlaşılır tarzda konuların ele alındığı en güzel bloglardan birisine sahipsiniz. Gerçektende emeğinize ve yüreğinize sağlık. İyi ki varsanız Talip Öztürk Hocam :))

    Saygılarımla
    Mimar ASLAN
    Bilgisayar Mühendisi
    JAVA-ORACLE
    Ukrayna-Donetsk

  3. Servet

    Merhaba Hocam,
    Öncelikle çalışmalarınızdan dolayı teşekkürler bizler için çok faydalı oluyor Ayrıca Rac kurulumu , Disaster recovery ve Performans üzerinede adım adım makalelerinizi bekliyoruz
    İyi çalışmalar…

  4. merve

    merhaba ben terminal yontemı ıle oracle kurmak ıstyrm fakat
    cd database

    ./runInstaller
    asamasına gelınce

    cd /database
    -bash: cd: /database: No such file or directory
    [emel2@localhost ~]$ cd /installation/database/
    -bash: cd: /installation/database/: No such file or directory
    [emel2@localhost ~]$ ./runInstaller
    -bash: ./runInstaller: No such file or directory
    boyle bir hata veriyor nedenı nedır acaba ? şimdiden teşekkurler.

    1. Merhaba,

      [emel2@localhost ~]$ cd /installation/database/
      -bash: cd: /installation/database/: No such file or directory

      /installation/database/ dizinini bulamıyor. Böyle bir dizin olduğuna emin misiniz? Böyle bir diizn olduğuna ve kurulum dosyalarının bu dizin altında unzip edilmiş olmasını kıontrol etmek lazım.

  5. öznur

    merhaba hocam. ben oracle ı kurarken sizin anlatımınızda 26.adıma kadar başarılı devam ediyor. sonra DBCA otomatik başlamıyor ve bana da kapat seçeneğinden başka birşey sunulmuyor.bununla ilgili aydınlatırsanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

    1. Merhaba,
      5. adımda büyük ihtimal “Install database software only” seçeneğini seçmişsiniz. Ama problem değil. “Kapat/Close” butonu ile kapattıktan sonra terminal penceresine dbca yazıp ENTER tuşuna bastığınızda da “Database Configuration Assistant – DBCA” ekranı açılır.

  6. Turgay

    Hocam 2 şey sormak istiyorum. 1.cisi oracle 11g-r2 kurulumunda 7. adımda single instance database installation seçeneğini seçmişsiniz bu seçenekde birden fazla program database i olarak kullanılılırmı ? Eğer cevap hayırsa diğer seçenek olan real application clusters database installationı kullanabilirmiyiz. Bunun anlatımını ne zaman geçeceksiniz ? Teşekkürler.

    1. Birden fazla program database’i derken farklı uygulamalar için tek bir veritabanı kullanmak mı? Eğer bu şekilde doğru anladıysam evet uygulamaları şema olarak ayırıp tek bir veritabanında toplayabilirsiniz (consolidation).

  7. Mehmet Ali

    Hocam merhaba,
    kurulumun son aşamasında dosyaları kopyalarken;
    File not found F:\app\username\product\11.2.0\dbhome_3\owb\external\oc4j_applications\applications\WFMLRSVCApp.ear
    bununla başlayıp devam eden sorunlar oluşuyor oracle ın blogunda sorunu bulamadım sizce ne yapmalıyım

  8. mustafa atalay

    Merhaba Hocam. Ben 1. kitabınızı takip ederek Oracle Database 11g R2 kurulumunu gerçekleştirdim. Daha sonra netca ile ‘LISTENER’ adında bir listener oluşturdum. Linux sunucuya oracle ile login olduktan sonra ‘lsnrctl status’ komutunu girdikten sonra şu hatayı:

    LSNRCTL for Linux: Version 11.2.0.1.0 – Production on 21-MAY-2013 05:44:52

    Copyright (c) 1991, 2009, Oracle. All rights reserved.

    Connecting to (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=TCP)(HOST=DBATALAY)(PORT=1521)))
    TNS-12545: Connect failed because target host or object does not exist
    TNS-12560: TNS:protocol adapter error
    TNS-00515: Connect failed because target host or object does not exist
    Linux Error: 3: No such process

    alıyorum. Konu hakkında bilgim yetersiz olduğu için hiç veri tabanı oluşturulmamış olduğu için bu hatayı alıyor olabileceğimi düşünüp bunu görmezden gelip ‘oracle’ ile sunucuya login olup # dbca komutunu çalıştırıp kitaptaki adımları takip ederek veri tabanı oluşturmayı denedim ancak en son adımda:

    ORA-00119: invalid specification for system parameter LOCAL_LISTENER
    ORA-00130: invalid listener address ‘(ADDRESS=(PROTOCOL=TCP)(HOST=DBATALAY)(PORT=1521))’

    Hatası alıyorum. Listener ile ilgili bir sorun var sanırım ancak ne olduğunu anlamayamıyorum. Yardım ederseniz çok mutlu olacağım. Şimdiden teşekkür ederim.

    1. DBATALAY makinasının ip adresini /etc/hosts dosyasında tanımladınız mı?
      Tanımladıktan sonra lsnrctl start komutuyla listener ‘ı açmayı deneyebilir misin.

      1. mustafa atalay

        root kullanıcısı vi /etc/hosts dosyasını açıp içeriğin şu şekilde:

        192.168.220.2 DBATALAY
        127.0.0.1 localhost localhost.localdomain localhost4 localhost4.localdomain4
        ::1 localhost localhost.localdomain localhost6 localhost6.localdomain6

        değiştirdim. Ardından lsnrctl start komutunu çalıştırdım. yine aynı hatayı aldım sanırım.

        DBATALAY /oracle/ora11g>lsnrctl

        LSNRCTL for Linux: Version 11.2.0.1.0 – Production on 23-MAY-2013 06:36:05

        Copyright (c) 1991, 2009, Oracle. All rights reserved.

        Welcome to LSNRCTL, type “help” for information.

        LSNRCTL> start
        Starting /oracle/ora11g/bin/tnslsnr: please wait…

        TNSLSNR for Linux: Version 11.2.0.1.0 – Production
        System parameter file is /oracle/ora11g/network/admin/listener.ora
        Log messages written to /oracle/diag/tnslsnr/DBATALAY/listener/alert/log.xml
        Error listening on: (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=TCP)(HOST=ATALAYDB)(PORT=1521)))
        TNS-12545: Connect failed because target host or object does not exist
        TNS-12560: TNS:protocol adapter error
        TNS-00515: Connect failed because target host or object does not exist
        Linux Error: 3: No such process

        Listener failed to start. See the error message(s) above…

  9. mustafa atalay

    hocam,
    listener.ora dosyasının içeriğindeki hostname’i ATALAYDB diye değiştirmiştim. Düzeltip DBATALAY yaptım ve sizin dediğiniz gibi DBATALAY’ın IP adresini hosts file’in içerisine ekledim, çalıştı. Şimdi tekrar veri tabanı oluşturmayı deneyeceğim inşallah hata vermez. Çok teşekkür ederim yardımınız için.

  10. Ahmet

    Talip Bey Merhaba,

    64 Bit VmWare üzerine Oracle Linux 7 kurdum ve üzerine 64 bit Oracle 11g database kurmaya çalıştım makalenize bakarak. Ancak son adıma yaklaştığımda linux paket hataları aldım. Bu paketleri de tek tek kontrol ettim ve hepsi kurmuş olduğum oracle linux makinesinde mevcut. Bu hatayı neden alıyorum sizce? Yardım ederseniz çok sevinirim.

  11. VEYSEL KORKMAZ

    HOCAM ONCELİKLE BİLGİ PAYLAŞIDIKCA DEĞER KAZANIR GÖRÜŞÜNÜZLE VERDİĞİNİZ EMEKLERDEN DOLAYI COK TŞKEDERİM.
    WİN2008 SERVER R2 BİRTÜRLÜ ORCL 11 G KURAMADIK CEŞİTLİ HATALAR VERİYOR BUNLA İLGİ MAKALENİZ VARSA YARDIMCI OLABİLİRSENİZ COK SEVİNİRİM

Yorum bırakın